Thursday, December 08, 2005

Rei-gi hvad er det?













En dojo er et individuelt ansvarsfællesskab som indgås mellem frie og myndige mennesker. En dojo er et sted hvor der udøves en budo øvelsespraksis, hvis væsen bygger på et aristokratisk princip og moralsk imagenation.

Mange tror at en dojo er en juridisk forening hvor der gælder de samme regler som i politiske partier. En dojo kan, men behøver nødvendigvis ikke at være organiseret som en juridisk forening, men de fleste dojoer er bundet op omkring en demokratisk forenings struktur, af hensyn til økonomiske tilskuds fordele.

At en dojo ikke er underlagt demokratiske principper skyldes at de fleste budo former er bygget op omkring et graduerings system. Lederens af en dojo (dojo cho) er normal den højest graduerede.

Vi kan således tale om de forenings styrede dojoer og de private dojoer.

Læs mere på Aiki-arkiv december 05




Sunday, December 04, 2005

Er aikido en kampkunst eller

Da Ki-selskabet blev oprette var der mange som oplevede det som en bevægelse bort fra aikido som en kampkunst.

Når man ser på de mange video som findes med Tohei, sensei lades man ikke i tvivl om at hans teknikker er kampkunst.

I sin rolle som Chefinstruktør for Aikikai, har mange af de nulevende Shihans praktiseret sammen Tohei i sin tid. De fleste aikido skoler er på en eller anden måde præget af hans bidrag til videre udvikling af aikido.

Hvad Tohei sensei primær pegede på var nødvendigheden af at ”være naturlig afspændt” når man praktiserede aikido.

I 1998 var jeg i Japan med G. Ruglioni, Shihan, Ki-dojo, Italien for at møde Mr. Tohei. Han fortalte mig da, at den første gang Mr. Tohei kom til Europa for at undervise i sin aikido, var der mange højt dan graduerede deltagere, som alle gik rundt og så meget seriøse ud. Han sagde til dem: ” Jeg kan ikke undervise Jer når I ikke kan smile” – efter nogen tid løste man op for stivheden i sindet og deltagerne begyndte at bevæge sig mere naturlig afslappet.

Læs mere Aiki-arkiv december o5


Monday, November 21, 2005

Noget mangler, noget er forkert...

Efter sigende et af K. Toheis ynglings citater før han stiftede Ki-selskabet.

Blandt de elever som samlede sig omkring grundlæggeren af Aikido, M. Ueshiba, kan man uden overdrivelse sige at K. Tohei var en af hans hovedelever.

På det organisatoriske plan viste det sig ved hans udnævnelse som General Chef Instruktør for Aikikai med rang af 10 dan.

Det er imidlertid ikke denne ydre side af hans virke som gør at jeg vil betegne ham som en af grundlæggerens hovedelever. Der var mange andre elever som stod M. Ueshiba personligt nærmere end K. Tohei og som viede det meste af deres liv til at tjene Ueshiba familien og den rolle som Doshu i Aikikai.

Når man hører om de udtalelser som er kommet fra K. Tohei, vedrørende hans forhold til M. Ueshiba, så kan man med rette spørge om betegnelsen hoved elev i det heletaget passer på K. Tohei.

Læs mere i Aiki-arkiv - november 05

Friday, November 18, 2005

Zen i aikido

Tenzan Toyoda, Shihan.

In Toyoda Shihan's opinion, Morihei Ueshiba O-Sensei was someone with a deep realization of wisdom,
obtained through a life of hard training. However, O-Sensei's personal meditation training was
an eclectic blend of Shinto and other practices which suited his rather unique personality...and were
not passed on in any coherent form. O-Sensei did not systematize the internal aspects of his training.
The result, according to Toyoda Shihan, is that Aikido practitioners in general do not deeply
engage in any sort of meaningful internal training. They speak about "harmony" and "neutralizing
conflict", but their understanding is purely intellectual and emotional. They lack the solidity of physical
realization, and the martial energy and power, which come from disciplined training in meditation
and breathing. "Twenty-five years of training, so what!" he once remarked about a senior practitioner.
"Twenty-five years, just throwing people around a few hours a week. For nothing."

http://members2.jcom.home.ne.jp/ichikukai/eindex.html

Thursday, November 17, 2005

Misogi i aikido













Ichikukai-top

Hjemmeside for Misogi Dojo i Tokyu Japan.

Søren Dalsgaard

Aikido er mere og andet end selvforsvar. Aikido er først og fremmest en indre udviklings vej eller øvelses praksis, som har til formål at vise mennesket en proces eller vej (do) hvorved mennesket kan bringe sig i harmoni med livet (aiki).

Begrebet Misogi blev i Edo perioden (1683-1868) sat i forbindelse med en åndedræts metode, som stammer fra en gammel Shintoistisk tradition.. Den blev i perioder forbudt, fordi magthaverne mente at den styrkede viljes kraften hos dem som dyrkede denne metode og dermed mindre kontrollable for de magtbesiddende væsner. Metoden var derfor hemmelig i perioder.

Metoden blev meget kendt gennem den berømte sværd kunstner og digter Tesshu Yamaoka.

Senere i 1937 antog Tohei, sensei denne metode under vejledning fra Tetsju Ogura, som var elev af en interessant skole ved navnet Ichikuka, som betyder ”skolen 1 og 9” eller ”19”. En interesant navngivning for en esoterisk skole, som mindre om alfa og omega – begyndelse og afslutningen – fordi 1 et det laveste tal og 9 det højeste – alt andet er derefter kun kombinationer af disse to tal 1 og 9. problemet med de gamle metoder var at de var særdeles strenge og forudsatte lange perioder med retread fra det sociale liv.

Læse mere på - Aiki-arkiv - november 05






Sunday, October 09, 2005

Aikido og kunsten i atemi



Link til en artikel om dette emne

Af Phil Buck

http://www.mimagazine.com.au/10_Atemi.htm

Spørgsmålet rejses ofte hvad er atemi? Er atemi slag eller stik i lighed med den måde det realiseres i karate, kung fu og ninjuitsu, mod bestemte punkter på kroppen?
Atemi er en del af aikido, men forskellem på hvordan man realiserer atemi er meget forskellig fra den ene skole til den anden. Spørgsmålet er måske snare hvorfor bruger man atemi i aikido og hvordan yuddfører atemi i aikido.

Som dreng besøgte jeg ofte min onkel som havde en gård. En aften da vi drev køerne hjem fra marken, tog jeg en gren og slog en af dem fordi den gik for langsom. Han blev vred og sagde: ”Man slår ikke dyrene!” Han tog da sin flade hånd og slog koen på bagdelen. ”Den skal ikke føle smerte, så bevæger den sig forkert, den skal kun hører lyden, så bevæger den sig som jeg vil”.

Nu 50 år senere, er dette eksempel for mig det mest enkle eksempel på hvad atemi er – det at lede ki –eller at lede med ki.

Domptøren i et cirkus, slår jo eller ikke til tigerne når de skala springe gennem en ring af ild. Slædehunden trækker i den rigtige retning når den hører den lange hunde pisk smælde over den hoved.

Atemi er en integreret del af aikido, men det er ikke et slag som i boksning, kung fu, karate eller ninjiutsu.
Atemi er gennem en hurtig bevægelse (ofte ledsaget af kiai) at lede uke på en sådan måde at han undgår at skade sig selv. Atemi er at neddæmpe angriberen, ved at nage i et split sekund gør ham lidt svagere og tager kraften ud af hans negative intention. Uke får dervedr mulighed for at ændre på konsekvenserne af sin vrede, begær eller sløvh
ed.

Friday, October 07, 2005

Hiroshi Tada, Shihan.oktober



Blandt de mange sensie som gennem tiden havde kontakt med
M. Ueshiba, må Hiroshi Tada siges at være en af hans hoved elever.

Læs mere på Aiki-arkiv - oktober 05

Wednesday, October 05, 2005

Gradueringer

En dybere forståelse af gradueringernes betydning tror jeg først kan opstå hvis vi ser på begrebet Ryu.

Begrebet Ryu udlægges ofte som stil eller skole, men jeg foretrække ordet tradition. Da Ueshiba skulle vælge et navn til det han ”Dai Nihon Budo Senyo Kai”. (Sammenslutning til fremme af den større Japanske Budo”, men i daglig tale blot Ai-ki-do.

Vi kan sammenligne en Ryu med et træ som er vendt på hovedet. Grundlæggerne af en Ryu kaldes ofte ”rodmestre”. De er det frø som lægges i jorden og dør, hvorved der spirer en hoved-stamme frem, som senere udvikler flere side stammer og grene. Ryu har altså en hovedlinie eller hovedstamme baseret på de hoved-elever, som forstod at fører rod-mesterens tradition videre.

Ueshina, havde mange elever, men kun få hoved-elever og her skal blot nævnes Saito, sensei, Nishio, sensei og Tohei, sensei. Hver af disse senseis søgte at viderefører essensen af det som de så var den tradition som grundlæggeren havde optaget i sig, gennem sin oplysning eller Satori. For Ueshiba blev begrebet AIKI identisk med denne indre linie eller tradition.

Den var på visse punkter knyttet til konkrete skoler, men vi lades ikke i tvivl om at Ueshibas oplysning og hans inspiration til udviklingen af sin Ai-ki-do, udsprang af spirituelle og kosmiske impulser og ikke kun overførsler fra gamle historiske mestre og skoler i Japan eller Korea.

At overfører den ”røde tråd” eller ”indre linie” i en inspiration er et meget kompliceret anliggende, men gennem gradueringerne har man søgt at opretholde en linie som giver mulighed for at eleven kan arbejde videre med principperne i traditionen.

Der er ikke meget der tyder på at grundlæggeren selv skabet noget graduerings system, men hans hoved elevers arbejde bestod meget i at skabe gradueringer. Saito, sensei blev kendt for sine Iwama gradueringer og systematiseringer af Bokken og Jo kater. Nishio, sensei skabte sin Toho Iai og Tohei, sensei sine Ki-klasser.

Gradueringerne afspejler således essensen af hoved elevernes opfattelse af deres synsvinkel. Fra hovedstammen dannede der sig sidestammer og fra disse forgreninger.

Gennem de forskellige gradueringer har eleven derved mulighed for at blive indført i en tradition, som løber meget længere tilbage i tiden end grundlæggerens egen tids horisont.

Gradueringerne kan altså være en introduktion til en proces, som måske kan lede videre til at finde den indre linie i det som vi kalder AI-KI.

Interessant nok standser gradueringerne ved 4 dan. (KNK). Dette er et udtryk for at det tekniske har sine grænser, vor fysiske konstitution bevirker at der er grænser for fysisk perfektion.

Hvis det der ligger ud over 4 dan ikke kun skal opfattes som æres bevisvinger for lang og tro tjeneste i en god sags tjeneste, så må man stille sig spørgsmålet om gradueringer ud over 4 dan kan måles og vejes med det ydre blik.

Jeg husker at en af mine lærer en gang sagde til mig: ”Der findes kun teknikkerne”. Han kendte åbenbart ikke til begrebet Ki no nage, og som i visse aikio linier først forventes udført fra og med 4 dan, men jeg var da straks klar over at han ikke kunne lærer mig mere og at jeg måtte finde en ny lærer.

Når jeg ser på de impulser som grundlæggeren efterlod sig og som kan lede dybere ind i en opfattelse af hvad det var han søgte at overfører, så synes begrebet Ryu at være afgørende – ikke forstået som ”stilarter” – men som en organiske sammenhængende linie – et stort stamtræ i en skov af Budo vækster, i hvilket der står et særligt træ kaldet Aiki – en Ygdrasil – et Livets træ.

At nå frem til en opfattelse af det unike træs væsen og egenart, synes for mig at være den drivende kraft i mit arbejde. At forstå hvor fra det henter sine henter sine kræfter og inspiration. I dets rødder og i dets krone. Rødderne dybt forankret i jordens mørke dyb og krone højt hævet mod himmellyset.

Skal gradueringerne være andet en overførsel teknisk viden, må man indse at begrebet aikido består af tre ligeværdige begrebet AI-KI-DO.

For mig et det blevet til studiet af 1) Kotodama, det åndelige ords skabende harmoniske kraft. (ai) 2) Det levende og helse givende. (ki) 3) Den indre skolings vej. (do)

Hvis dette gennemstrømmer gradueringerne lige fra 10 kyu til 1 kuy er der mulighed for at Dan gradueringerne kan være begyndelsen til en opvågning.

LÆSE MERE OM EMNET PÅ

Aiki forum - oktober 05

Monday, September 19, 2005

Ryu eller Do

Et lille indlæg om noget der er glemt?
Læs mere på. Aiki-arkiv - september 05

AIKI OPEN ODENSE 2005


Initiativet for en fællestræning for aikido udøvere er nu afviklet.
Se fotos og læse mere om denne event på Aiki Open

Friday, September 16, 2005

Ki-society website og Ki-webblog


Grundlæggeren af Ki-selskabet. Tohei, sensei. 10 dan.

http://www.ki-society.com/english/

Shinichi Toheis Ki-webblog - et spændende initiativ med hidtil ukendt materiale om en af aikido bevægelsens største impuls giver.

http://universalmind.way-nifty.com/universalmind_english/

Tuesday, September 13, 2005

Hinsides angreb og forsvar.


Via Neve Sagiba

Aikiblue.com

Fra Australien kommer spørgsmålet om hvordan det kan være at folk løber rundt og lader som om de angriber og forsvarer sig på en underlig og samarbejdende måde.

Er det noget som går hinsides angreb og forsvar.

Hvis det er det – hvorfor forsætte med at praktiserer noget som ser ud som meget dårlige angreb forsvar? Hvorfor ikke bare dyrke yoga og opnå de samme resultater hvis det kun drejer sig om harmoni mellem krop og sind?

Spørgsmålet om partner bringes op. Hvorfor ikke lave partner Yoga som i Oki-yoga?

Spørgsmålet rejses: ”Virker aikido i kamp?” Og debatten løber løbsk.

Læs mere i september.
Aiki-arkiv

Tuesday, August 30, 2005

Findes aikido




George Ledyard. Sensei.
Rejser nogle aktuelle spørgsmål om aikido.

Læs mere: Aiki-arkiv - august 05

Om Ueshibs indre vej



Det er ikke muligt at forstå Aikido uden at kende den åndelig baggrund hos grundlæggeren.
I denne artikel søges der en transkulturel forståelse.


Læs mere: Aiki-arkiv - aug 05

Wednesday, August 24, 2005

Wednesday, August 10, 2005

Batmans alter ego



Batman - begynder. En facinerende skildring af et menneske som går
kampkunstens vej - i en verden hvor normerne er ændrede - hvor
Anti-jeget inkarneres


Budo Danmark :: Vis Emner - Watch out !


Thursday, July 28, 2005


for en sikkerheds skyld
så du ikke går glip af noget

Onisaburo Deguchi and the Aizen-en

Skal vi Onisaburo


En af Ueshibas åndelige mentore.
En verden afkreativ fantasi, som modvægt til
forstandskræfterne.

Fra en tid før aikido blev politisk korekt

The Moon of Onisaburo Deguchi

Monday, July 25, 2005

Kotodama and Jumon


AEIOU - tonen A, som oplevet eurytmisk.

Kotodama er en af traditionerne i aikido.
Det drejer sig om det "åndelige ord" -
eller mantra og kai.
I Aiki-arkiv er der en serie af artikler om dette emne.

Læs mere i
Aiki-arkiv august

Wednesday, July 06, 2005

"Ny" Ki & Aikido Ryu


Yuishinkai Aikido blev grundlagt af K. Maruyama, Shihan.
Han var en årrække Chefinstruktør for Ki no kenkyukai,
men lave derefter sin egen organsiation.


Home

Nyt aikido forbundt i DK



Elever af nu afdøde Nishio, shihan og Saito, shihan har nu fundet sammen i et fælles forbundt.
Dansk Aikido Forbundt, reræsenterer såldes Aikikai i en fælles organisation.
DANSK AIKIDO FORBUND

Friday, June 03, 2005

Aikido fællestræning



Se de mange undervisere ved dette års Aiki Expo
Aiki Expo 2005 in Los Angeles
Kommentar til denne event på dansk (læse mere her)
Aiki-arkiv
Se mange kendte sensei og shihan fra Aiki Expo 2005
New Page 1



Wednesday, May 25, 2005

Sværdet i aikido



En lang tråd om forskellige synspunkter om sværdets betydning i aikido.

Budo Danmark :: Vis Emner - sværdet og aikido

Tuesday, May 24, 2005

Budo kulturdød eller liv



What man is a man
who does not make
the world better?

Brian of Ibelin.

Drømmen om et bedre samfund slipper adrig vor fantasi.
Atikel på
Aiki-arkiv
om de organisatoriske spørgsmål i budo. Fra ide til virkelighed.




Sunday, May 22, 2005

Shomeni uch


Michele, sensei, 1989.
En kvindelig livkunstner - figthing the War against clones!

Manzanita Village and Ordinary Dharma













Thursday, May 19, 2005

Takemusu Aiki Nr. 4

Gennem mit studie af de fire forelæsninger, fik jeg den oplevelse at en direkte oversættelse ikke ville være tilfredsstllende.
Det er noget af det mest syrede jeg har læst og begreberne er helt utilgængelig for uindvirde.
Dte er ikke så underligt at Aikidoka har svært ved at orienterer sig i det åndelige bagfland som Grundlæggeren har hente sine inspirationer fra.
Det har bevirket at mange Aikido Ryu kun forholder sig til teknikkerne og som sådan forbliver de blot en slags fysisk og mental gymnastik. De har smidt barnet ud med badevandet.
På den anden side, har det også bevirket at Aikido ikke er blevet en ny sekt - en new ages kult.
Men disse forhold berettiger os ikke til at glemme Grundlæggerens åndelige testamente og at genfinde det tabte ord.

Da jeg ikke er historiker og da mange der ønsker at læse original teksten kan engelsk ville en oversættelse være spild af tid. Jeg valgte derfor at lave en fortolkning af original teksten, ved at knytte Ueshibas begreber til vestens åndsvidenskab, som er tilgængelig for alle der kan læse dansk.

Aiki-arkiv

Det organisatoriske og aikido.

En tråd på Aiki forum har givet anledning til spekulationer om et initiativ om oprettelsen af et Aikido Forbund i Dk var under opsejling.

Det har vist sig ikke at være tilfældet. Der er tale om at elever af afdøde Nishio, sensei og Saito sensei, ønsker at lave en fælles samrabejdsaftale med Hombu Dojo, Japan.

Der findes i forvejen allerede et Dansk Aikido Forbundt, som består af dojos der orienterer sig mod Saito, Shihan.

:: Vis emne - Fælles aikidoforbund i danmark

:::: DAF ::::

Wednesday, May 18, 2005

Takemusu Aiki. Nr.3

Bemærkninger til den tredie af Ueshibas forelæsninger om det åndelige grundlag for hans aikido.
Aiki-arkiv








Tuesday, May 17, 2005

Aiki forum


Det er let at finde nyhedsgrupper på nettet. Man kan spilde megen tid i disse nyhedsgrupper.
Her er en nyheds gruppe som måske kan udvikle sig til at blive det som det hedder:
Aiki forum - - at skabe samfund.

:: Vis Forum - Alt om Aikido





Sunday, May 08, 2005

MONJU DOJO


Bonjutsu Monju er navnet på den der holder det tveæggede flammesværd Ki-Ku, som deler himmel og jord.
Ki-ku, sætter Ai-ki i bevægelse og skaber harmoni mellem krop og sjæl.

MONJU DOJO - er et center for Japansk Kultur og traditionel våbenkunst.

Om Monju Dojo se:
http://www.aikido-ki.dk/

En kulturel uddybning af betydningen af begrebet Monju
MANJUSHRI
Shishi - Lion Protector of Japan





Wednesday, May 04, 2005

AIKIDOs UDVIKLING I DANMARK


Moheri Ueshieba.
Stifteren af Aikido

Forsøg på en skitse til beskrivelse af Aikido udviklingen i Danmark,
gennem personlige indtryk, dojoers historie og de forskellige aikido ryu og deres organisationer.

Budo Danmark :: Vis Emner - AIKIDOs UDVIKLING I DANMARK




Thursday, April 28, 2005

Aikido i dk



Følg med i en tråden som måske viser dig noget om ligheder og forskelligheder i aiki-world.dk
http://www.budodanmark.dk/forum/viewtopic.php?p=1381#1381

Tuesday, April 26, 2005

Når solen bliver sort og månen som blod


En hellig krigers skarpe sværd talte til mig

Om denne verden var ti tusinde gange mere skyet,
Korupt, hadefuld og fanget i forvrængninger
Hvis denne verden ikke stod til at redde, hinsides håb,
Ville jeg stadig helbrede den.

Og han gav mig sit sværd og på mine knæ kunne jeg bare spørge:
Hvem er du?

Jeg er dig
En dag vil du vide at du er mig
Fordi du allerede er mig
Fordi du og jeg er eet
Du og dette lysets visdom er eet
Du og disse sandheder er eet
Du og jeg er ikke adskilte
Husk mig
For kærligheden stråler
For sølvsværdet
Vil skærer tråden
Og gøre dig fri.

Jeg forstår at sværdet ikke er et våben, men ordets levende kraft, som vil fjerne alle forvrængninger, som blænder sjælen og sindet.


Wednesday, April 20, 2005

Thursday, April 14, 2005

Goi og Ueshiba


Goi sensei og Ueshiba, sensei syntes at svinge godt sammen i deres fælles vision om en Universel Nation, som skulle opbygges på basis af en Universel Bøn om Fred. Ueshibas drøm om et utopia i Mongolivet havde nær kostet ham livet, da han blev dødsdømt der, men reddet af det japanske diplomati.
I Ueshibas forelæsninger indtager Goi sensei en væsenlig rolle om åndelig inspirator. I dette link er der adgang til et indblik i hvad denne åndelig impuls betød.

http://www.byakko.org/1_about/goi.html

Takemusu Aiki, Nr. 1

På Aiki Journal er de fire forelæsninger "Takemusu Aiki" nu publiseret.
Jeg vil derfor følge rækkfølgen i foreslæsnigerne.
Nr. 1.1 og 1.2 kan nu ses på dansk.
Nr. 1.3 er egne bemærkninger til original teksten, fordi Ueshiba går så dybt ind i religiøse begreber som er uforståelige for ikke-japanere. Dette afsnit handler om sværdet i forhold til aikido.

Læs mere ...http://arkiv.blogspot.com/

Wednesday, April 13, 2005

Irimi

En fin beskrivelse af begrebet Irimi. Forståelse af begrebet Irimi er en af forudsætningern for at kunne opfatte det væsensagtige i Aikido.

Hvis du vil vide mere ...
http://arkiv.blogspot.com/

Takemusu Aiki. No. 2

Takemusu Aiki – forelæsning af Morihei Ueshiba, grundlæggeren af Aikido. (2)

En transkription af Hideo Takahashi fra Byakko Shinkokai 1976. (Publiseret: iTakemusu Aiki)

De åndelige værdier i disse forelæsninger kan ikke overses.Der er ialt fire meget iomfattende artikler, som jeg vil publiserer alt efter som tiden tillader det.

Læs mere ...
http://arkiv.blogspot.com/


I østen stiger solen op.


En meget omfattende blog, men japansk kunst,
med mange klassiske billeder.

http://www.bahnhof.se/~secutor/ukiyo-e/guide.html

Sunday, April 10, 2005

Fredens Kunst


Doka 1

Med dig begynder fredens kunst.

Arbejd med selvet
I de områder du vælger i fredens kunst
Vort sind kan renses
Legemet kan et eller andet
Følg en passende vej
Din tilværelse har kun én mening
Virkeliggørelsen af din indre guddommelighed
Synliggørelsen af din indre oplysning
Tilfør alle du møder denne kunst

Det forekommer mig at i grundlæggerens ledesætninger Doka - findes essensen af filosofien om aikido.

En del af disse doka findes på nedenstående link:


http://www.sitecenter.dk/sorenz




Saturday, April 09, 2005

Thursday, April 07, 2005

Do & Jutsu

Do & Jutsu er ord der bruges i mange sammenhænge i kampkunsten. Her et lille indlæg, som måske kan hjælpe til en afklaring.

Læs mere...

http://arkiv.blogspot.com/

Wednesday, April 06, 2005

Bijutsu


En blog, hvor japansk traditionel og moderne æstetik strømmer sammen.
Teseremonier, kaligrafi, papir foldning, reb og knuder,
er blot nogle få af de temaer som man kan blive dan gradueret i.

http://www005.upp.so-net.ne.jp/youen-bijutsu/

Thursday, March 31, 2005

Tuesday, March 22, 2005

Gratis video med Tohei, sensei.


Tohei sensei, ved seminar i Florida USA, 1965.
Over 5 min med Tohei i begyndelsen af hans udvikling.

http://www.aikidojournal.com/?id=614





Saturday, March 19, 2005

Nishio, et menneske.


Tv Nishio, sensei ved at skrive sin hilsen - mi -min søn Jens og to af hans aikido venner, th. redaktøren








Så gik Nishio, Shihan sin vej, for at forsætte sit arbejde et andet sted.
Han sagde aldrig meget. Venlighed var ham nok.
I Viborg 1997 bad jeg ham om en autograf til min søn, som da var 11 år. Han gav ham denne seddel med ordene. "Træn sind og krop".
Det sidste jeg hørte ham sige var i Århus, 2001. "Aikido til tilgivelsens vej"
Blandt Shihans regner jeg ham blandt de største af de første i inderkredsen omkring O´sensei.
Fra begyndelsen blev hans - Aikido Toho Iai - for mig hans åndelige testamente. De 15 kata synes at være essensen af hvad han ønskede skulle stå for eftertiden, som essensen af hans realisation.
Han stillede denne skole fri af Aikikai og var dens autonome leder.
Personlig udnævnte han mig til Shodan i 1997, i Tjekiet. Jeg har valgt at videre udvikle denne Iaido i den ånd som den blev mig givet.
Ovennævnte lille seddel, kom til at betyde mere for mig, en det officielle Shodan, diplom som fulgte senere.
For han graduerede ikke, men udnævnte blot dem han opfattede i dojo.
Gennem hans Aikido Toho Iai, blev han også Soke - i betydningen, den der skabert noget nyt og Doshu - i betydningen, den der beskytter aikido.

Nishios personlige hjemmeside.

(Siden er nu desværre nedlagt - lige som Aikikai ikke længere accepterer hans Aikido Toho Iai, som man nu søger at give et nyt navn - eksempel vis. Toho Iai Ryu eller Toho Iai Kenkyukai)

http://www2u.biglobe.ne.jp/~nisio/index.html












Fra Påske lejeren 1991, Viborg, hvor Nishio, sensei gav ovenstående "autograf" til min søn

Jens, (th. for Nishio)












Thursday, March 17, 2005

Ny iwama www

Hitiohiro Saito, Soke, har nu fået sin nye hjemmeside op at køre.

http://www.iwamaaikido.com/#

Monday, March 14, 2005

Hakama & Dan seminar

Hakama & sortbælte seminar i aikido, hvorfor nu det!!

Peter Hansen

Det har altid været skik og brug at man i budo træning, tager hensyn til nye udøvere. Derfor foregår træningen ofte på deres præmisser, det er der for så vidt ikke noget galt i.
Men hvis der skal være logik og sammenhæng, i den måde man opbygger sin træning, skal alle tilgodeses og hele tiden gives de bedste muligheder, for at udvikle sig på alle områder.
Mange andre budo former har forskellige hold, og kan på den måde tilgodese alles behov.
Nogle budo klubber har som eks. hold for: 10 kyu til 8 kyu, 8 kyu til 6 kyu osv.
Nogen har instruktørhold, sortbæltehold, kamphold osv.
For på den måde at give folk nye muligheder, på deres vej.

Jeg har før talt med andre aikidoka om dette, og tit mødt den holdning at det var en dårlig ide.
Mange at dem jeg har snakket har ment det var en dårlig ide, fordi at aikido er for alle og alle skal have lov til at være med.

Jeg er som sådan 100 % enige aikido er for alle, men det er bare sådan at hvis man altid træner på `lavt blus`, vil udvikling være meget svært at opnå.
Når man i sin udvikling er nået dertil hvor man har godt kendskab til aikidos basis, må og skal man udfordres på andre områder for at videreudvikle sig.
Aikido er for alle, man skal bare være nået til et vist sted i sin aikido, for at kunne deltage.

Jeg ser mange grunde til at lave denne form for træning i aikido, jeg vil her anskueliggøre nogle af dem.
kun ved at bringe sig selv på usikker grund, har man mulighed for at få indblik i hvem man er, og hvor langt ens færdigheder, overblik rækker.
Dette gælder ikke kun i budo, men også på mange andre områder af livet.
En begynder har som regel nok at se til, bare det lære aikidos måde at bevæge sig på kræver meget.
Men efter års træning, er det helt nødvendigt at bringe andre elementer ind i træningen.

Derfor stiller jeg et enkelt spørgsmål:

Det er så mange holdninger til hvad aikido er, det skal der forsat være. Det er jo også noget af det smukke i aikido.
Men hvis man er af den holdning at aikido, også er et selvforsvars system der skal kunne bruges i virkeligheden, er der brug for at træne på en lidt anden måde. Bare en gang imellem.

Jeg lægger ikke op til at vi skal gå fra træning med blå øjne og flækket læbe, men der skal være `liv` i træningen.
Ellers kan det meget vel ende sådan, at aikido bliver som en smuk blomst i en blomsterforretning.
Det ser smukt ud, men stilken på klippet over til roden.

Mange aikido klubber i dag har begynder hold eller dage, hvor der tages hensyn til dem.
Næsten alle klubber har også hold eller dage, hvor der bliver taget hensyn til de øvede.
Der er også mange der træner alle elever sammen.
På denne måde kører langt de fleste klubber i dag, men hvad med de der er kommet hver dag, i 3 til 5 år, passet deres træning til punkt og prikke.
En del af dem går rundt med ønsket om at træne på en anden måde, skal der ikke også tages hensyn til dem?
Aikido er jo for alle, er det ikk?

Tuesday, March 08, 2005

Shurikan-do / Purba

Link til Tibetanske rituelle knive og spir eller PURBA.
En god ting at have med sig hvis man skulle møde en vampyr eller en varpyr. Det skulle efter sigende hjælpe med til at lette trykket, hvis heden bliver for stærk, hvis begær og fornuft kolliderer.
I den japanske Shurikan-do betragtes spiret mest som et kaste våben. Denne våben type kendes også fra Ninjuitsu.Men man kan jo også nøjes med at spille dart.

http://www.himalayanart.org/search/set.cfm?setID=301

Stålspir som våben

Shuriken-do er en japansk våben teknik. Der er tale om brug af stålspir.Våbenet stammer fra det Tibetanske rituelle "purba", som bruges til at uddrive dæmoner med.I vesten blev det kendt som et effektivt våben i kampen mod vampyr.
Fra Indien via Tiber og Kina til Japan gik meget af den esoteriske lærer tabt, men noget nyt blev føjet til.Fra boddhisatva mandahla er den korte jade daggert også kendt.Lykkelig den der kan leve og kun nøjes med at bruge daggerten og lade sværdet forblive i saya.



http://www.secrets-of-shuriken.com.au/index1.htm

M. Ueshiebas åndelige mentor

http://www.aikidojournal.com/article.php?articleID=629

Meget få ider stammer fra ren inspiration. De fleste impulser er resultatet af indflydelser
fra andre menensker


Tohei, senseis åndelige mentor

http://faculty.washington.edu/~kendo/tempu.html

Nakamura Tempu, inspirerede flere af de første Aikido mestre til at forstå betydningen af tanken om, at det er sindet der leder kroppen og at enhed mellem krop og sind i Aikido er en vej til højere forståelse af Aikido.Shin shin toitsu do - begrebet blev også oversat som "Japansk Yoga", selv om det ikke har noget med dette begreb at gøre i traditionel betydning.Yoga som sådan er en skolingsvej, som blev udviklet for tusinder af år siden i ur-indien, men passer ikke længere til menneskets fysiske og mentale konstitution.

Aikido i Irland

Irland har altid været kendt for sin selvstændighed. I dette link vil du finde selvstændige tanker om "Japan og os" samt "Aikido uden gradueringer".

http://www.aikidoireland.ie/articals.html

Nye tider for Iwama

Et personligt brev fra Hitohiro Saito, sensei om hans oplevelse efter hans fars begravelse og hvorfor at måtte forlade Aikikai og skabe sin egen organisation.

http://www.geocities.jp/iwamajuku/communication.htmhttp://www.geocities.jp/iwamajuku/

Iwama Shin shin Aiki Shuren Kai Kaicho, Hjemmeside