Sunday, October 09, 2005

Aikido og kunsten i atemi



Link til en artikel om dette emne

Af Phil Buck

http://www.mimagazine.com.au/10_Atemi.htm

Spørgsmålet rejses ofte hvad er atemi? Er atemi slag eller stik i lighed med den måde det realiseres i karate, kung fu og ninjuitsu, mod bestemte punkter på kroppen?
Atemi er en del af aikido, men forskellem på hvordan man realiserer atemi er meget forskellig fra den ene skole til den anden. Spørgsmålet er måske snare hvorfor bruger man atemi i aikido og hvordan yuddfører atemi i aikido.

Som dreng besøgte jeg ofte min onkel som havde en gård. En aften da vi drev køerne hjem fra marken, tog jeg en gren og slog en af dem fordi den gik for langsom. Han blev vred og sagde: ”Man slår ikke dyrene!” Han tog da sin flade hånd og slog koen på bagdelen. ”Den skal ikke føle smerte, så bevæger den sig forkert, den skal kun hører lyden, så bevæger den sig som jeg vil”.

Nu 50 år senere, er dette eksempel for mig det mest enkle eksempel på hvad atemi er – det at lede ki –eller at lede med ki.

Domptøren i et cirkus, slår jo eller ikke til tigerne når de skala springe gennem en ring af ild. Slædehunden trækker i den rigtige retning når den hører den lange hunde pisk smælde over den hoved.

Atemi er en integreret del af aikido, men det er ikke et slag som i boksning, kung fu, karate eller ninjiutsu.
Atemi er gennem en hurtig bevægelse (ofte ledsaget af kiai) at lede uke på en sådan måde at han undgår at skade sig selv. Atemi er at neddæmpe angriberen, ved at nage i et split sekund gør ham lidt svagere og tager kraften ud af hans negative intention. Uke får dervedr mulighed for at ændre på konsekvenserne af sin vrede, begær eller sløvh
ed.

No comments: