Hagama er en traditionel japans buksedragt, som blev brugt af samurierne.
Aikido stammer fra Kriger klassen. De uniformer der bruges i Budo viser ofte hvor de kulturet stammer fra. Karates Dogi er almonen eller bøndernes dragt. Kungfu blev udviklet af munkene.
Brugen af Hagama og Bælter har skiftet meget gennem tiderne. I Koryu (den gamle tradition) brugte man hagama og obi (bælte) efter behag eller som udtryk for hvilken klan man stammede fra. Farver på Hagama og Obi blev ikke brugt som tegn på graduering, for der fandtes ingen gradueringer i Koryu.
Da Budo begyndte at tilpasse sig vestlige ”sports” idealer, konkurencer og medljer, skete der en langsom degradering og korumtion af Koryu. Jodo og Jujiutsu var blandt de første der indførte ”farvede blælter” og ”gradueringer” - sidste har Kungfu tilpasset sit pensum og meget andet for at bliver optaget i OL.
Aikido søger at fastholde sine autentiske traditioner, selv om det er meget svært i en tid, hvor ”postmodernismen” gør alt til en stort ”tag selv bord” eller ”frit valg på alle hylder”.
Nu er der mange skrøner om 0`sensei – men en kvinde i buksedragt i 1800-tallets Japan var et ”uskønt” syn. Så for at være ”anstændigt” påklædt bad han de kvinder han trænede med tage en hagama på, selv om det er en ren mandsdragt – kvinden bruger Kimino.
I aikido er traditionen hvis dogi og sort eller indigo blå hagama. Jeg har dig set et foto hvor 0´sensei træner bokken med en ung mand som har hvid hagama og dogi. En kombination som senere blev forbeholdt Shihans (mestre instruktører), som også ses i sort dogi og sort eller gråstribet hagama.
Hele denne ”dres kodex” forekommer nogle antiquieret, men det er nu blevet accepteret og følges alle aikido linier.
Hvad angår brugen af Hagama i kyu graderne begynder man nogle steder i 3. 2. eller 1 kyu. – i nogle linier opnår man først retten til Hagama sammen med storbælte 1 dan.
Alt dette er blot et ”koncept” et valg som er foretaget af Doshu, Shihans og kompetente senseis. Det samme kan siges om pensum. Der findes ikke noget ”objektivt system” – fordi Aikido er en kampkunst og ikke nogen sport.
Alt dette kan meget let bliver degenererede statussymboler eller korumperer det ”lille ego”.
Det sorte bælte symboliserer eller Shodan betyder ”den lille prøve” - Det betyder at man derfra begynder at skulle tage ansvar for egen udvikling, - ”Læreren må være fri af eleven, lige som eleven må frigører sig fra læreren”